Aktualności
Kokosy: jak otwierać orzech
Ojczyzną kokosów jest tropikalna Melanezja. Dziś uprawiane są przede wszystkim w krajach azjatyckich Tajlandii, Indonezji, Filipinach we wschodniej Afryce, w Meksyku i Brazylii. Palmy kokosowe osiągają wysokość 20-30 m. i w zależności od odmiany i wieku, rodzą rocznie od 50 do 180 owoców. Z botanicznego punktu widzenia kokos jest pestkowcem. Jego zewnętrzna zielona warstwa oraz znajdująca się pod nią włóknista otoczka są zaraz po zbiorach usuwane. W pestce o grubości ok. 5mm znajdują się trzy zagłębienia nazywane oczkami, które są otworami kiełkowymi. W środku kokosa jest pusta przestrzeń, która po upływie 6-7 miesięcy wypełnia się wodą kokosową i wtedy takie kokosy nazywane są ,,kokosami do picia” Wraz z dojrzewaniem woda kokosowa twardnieje i zamienia się biały miąższ . Jeśli cały płyn stwardnieje, kokos staje się nie jadalny a jego smak jest lekko mydlany, dlatego tez podczas zakupu zaleca się wykonanie próby jakości polegającej na potrząsaniu kokosem. W porównaniu z innymi orzechami kokosy zawierają nieco mniej tłuszczu (do 40%), białko (do 6%), wiele witamin z grupy B, oraz składniki mineralne. Wykorzystuje się starty lub pokrojony miąższ, spożywany na surowo, suszony lub przerabiany na mleczko kokosowe.W większości każdy z Nas miał do czynienia z orzechem kokosowym i wie, że próby ,,dobrania” się do środka do łatwych nie należą. Dlatego podpowiadamy jak najłatwiej przepołowić kokosa.
Orzech kokosowy posiada trzy ciemnej barwy oczka ( są to otwory kiełkowe), z których jedno jest zdecydowanie miększe od pozostałych i to najłatwiej za pomocą noża lub korkociągu rozwiercić. Przez otwór zlać do miseczki wodę kokosową, następnie pusty wstawić na 20 min do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni, jeżeli pod wpływem temperatury sam nie pękł to po ostudzeniu wystarczy delikatnie parokrotnie uderzyć orzech np. tłuczkiem do mięsa. Miąższ wydobywamy podważając go nożem od wewnętrznej części skorupy.
Jak zrobić samemu mleczko kokosowe
400g miąższu z orzecha kokosowego
Woda kokosowa
0,5 l. przegotowanej zimnej wody
1 l. wrzątku
1 łyżeczka cukru
Pokrojony na drobniejsze cząstki miąższ miksujemy z zimną wodą, wodą kokosową i cukrem, po uzyskaniu jednolitej papki stopniowo dolewamy wrzątku cały czas miksując. Miksowanie powinno trwać ok. 5 min. Gotowe mleczko po przestygnięciu przecedzamy przez gęste sito
Orzech kokosowy posiada trzy ciemnej barwy oczka ( są to otwory kiełkowe), z których jedno jest zdecydowanie miększe od pozostałych i to najłatwiej za pomocą noża lub korkociągu rozwiercić. Przez otwór zlać do miseczki wodę kokosową, następnie pusty wstawić na 20 min do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni, jeżeli pod wpływem temperatury sam nie pękł to po ostudzeniu wystarczy delikatnie parokrotnie uderzyć orzech np. tłuczkiem do mięsa. Miąższ wydobywamy podważając go nożem od wewnętrznej części skorupy.
Jak zrobić samemu mleczko kokosowe
400g miąższu z orzecha kokosowego
Woda kokosowa
0,5 l. przegotowanej zimnej wody
1 l. wrzątku
1 łyżeczka cukru
Pokrojony na drobniejsze cząstki miąższ miksujemy z zimną wodą, wodą kokosową i cukrem, po uzyskaniu jednolitej papki stopniowo dolewamy wrzątku cały czas miksując. Miksowanie powinno trwać ok. 5 min. Gotowe mleczko po przestygnięciu przecedzamy przez gęste sito