Przepisy
Salatka z boczniakow
składniki:
opis:
Etapy:
składniki:
-
-
Boczniak 250g. - 500g -
- Dodaj
-
-
-
Awokado zielone - 1szt -
- Dodaj
-
-
-
Cebula czerwona 1 kg - 1szt -
- Dodaj
-
-
-
Sałata Radicchio - 1szt -
- Dodaj
-
-
-
Czosnek harnaś - 2 ząbki -
- Dodaj
-
opis:
Boczniaki 500g
Sałata radicchio 1 szt
Cebula szalotka 2szt
Czosnek 2ząbki
Pomidor 4szt
3 łyżki oleju słonecznikowego, sól, pieprz, 6 łyżek czerwonego octu winnego, 1 łyżka musztardy, 6 łyżek oliwy, czarne oliwki 100g, pęczek trybuli
Umytą, wysuszoną sałatę rwiemy na małe kawałki i układamy na półmisku.
Szalotkę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie.
Oczyszczone boczniaki kroimy w paski dodajemy do zeszklonej cebulki z czosnkiem i podduszamy jeszcze ok 3min.
Doprawiamy solą i pieprzem i wystudzone układamy na sałacie.
Umyte pomidory kroimy w ósemki i dodajemy do sałatki.
Sos: ocet winny, oliwę i musztardę przekładamy do zamykanego słoiczka doprawiamy pieprzem i po dokładnym zakręceniu chwilę energicznie potrząsamy. Przygotowanym sosem polewamy nasza sałatkę.
Całość posypujemy oliwkami pokrojonymi w krążki i posiekaną trybulą.
Smacznego