składniki:
-
-
ogórek zielony wąż - 2 szt -
- Dodaj
-
-
-
Jaja 10 szt. Wolny wybieg L - 1 op -
- Dodaj
-
-
-
Koper pęczek - 1 szt -
- Dodaj
-
-
-
Natka pietruszki - 1 szt -
- Dodaj
-
opis: 1 opakowanie ciasta francuskiego
Z kartonu uformować rożki o wysokości ok. 15 cm. I owinąć dokładnie folią aluminiową.
Ciasto rozwinąć, pokroić na 1 cm paski i nawinąć na wcześniej przygotowane rożki. Do zabarwienia można użyć pomarańczowego barwnika spożywczego lub tak jak my posmarować ciasto sokiem z 1 marchewki zmieszanym z 2 łyżkami ketchupu. Wstawić do nagrzanego piekarnika ok. 200 stopni na 15-20 min.
Sałatkę do napełnienia marchewek można komponować dowolnie. Nasza propozycja :
2 świeże ogórki zetrzeć na grubej tarce, 2 ugotowane na twardo jajka również potraktować tarką o grubszych otworach. Pierś z kurczaka usmażoną na patelni grillowej pokroić w cienkie paski, pół pęczka koperku posiekać. Całość wymieszać z 3 łyżkami majonezu, dodać sól i pieprz do smaku.
Tak przygotowaną sałatką napełniamy wystudzone marchewki dekorując je na koniec liśćmi natki lub liśćmi sałaty karbowanej.