składniki:
opis:
Ten przepis nie wygra żadnego konkursu na super danie, ale to wspaniały, prosty, smaczny i zdrowy posiłek jednogarnkowy.
Brukiew niektórym kojarzy się z posiłkiem z łagrów jednak jej zła sława dowodzi, że jest pożywna więc nie ma wątpliwości, że sprawdzi się świetnie podczas zimowej diety.
Składniki:
• 4 plasterki boczku, pokrojone w kostkę
• 1-1,5 kg brukiew, obrana i pokrojona w centymetrową kostkę
• 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
• 2 łodygi selera pokrojone w grube plasterki
• 1 posiekana papryczka chili
• 1/2 łyżeczki soli morskiej lub kamiennej
• 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
• 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
• odrobina sosu Tabasco
Przygotowanie:
W głębszej patelni zrumienić boczek aż stanie się chrupki. Przełożyć na talerz obok.
Na tłuszczu podsmażyć cebulę, dodać brukiew i smażyć mieszając przez 3 minuty zmniejszyć ogień, przykryć i dusić aż brukiew trochę zmięknie. Odkryć i dodać seler naciowy oraz chili, przykryć i dusić ok. 3 minut. Dodać sól i pieprz. Dusić aż brukiew będzie miękka uważając żeby seler się nie rozgotował. Dodać kolendę i boczek oraz ew. tabasco. Zamieszać i podawać. Może być jako samodzielne danie lub jako zamiennik ziemniaków do innych dań.