Przepisy
Sałatka z fenkułem
składniki:
opis: Fenkuł - 1 szt
Etapy:
składniki:
-
-
Koper włoski (fenkuł) 1 szt - 1 szt -
- Dodaj
-
-
-
Cytryna 0,5kg - 1 szt -
- Dodaj
-
-
-
Pomarańcza deserowa 1 kg. - 2 szt -
- Dodaj
-
-
-
ogórek zielony wąż - 1 szt -
- Dodaj
-
-
-
olej z pestek winogron 500 ml - 1 szt -
- Dodaj
-
opis: Fenkuł - 1 szt
Cytryna - 1 szt
Pomarańcz - 2 szt
Ogórek - 1 szt
Jajka - 2 szt
kilka gałązek mięty
Olej z pestek winogron 2 łyżki , sól, pieprz
Umyty fenkuł oczyścić z zewnętrznych liści i dokładnie umyć. Pokroić w cienkie plasterki i dla zachowania koloru zanurzyć go w garnku z wodą z dodatkiem soku wyciśniętego z cytryny.Jajka ugotować na twardo,ostudzić obrać i pokroić w ćwiartki lub ósemki.Z dokładnie umytej pomarańczy na drobnej tarce zetrzeć skórkę, owoc dokładnie oczyszczony z białych błon i skórki podzielić na cząstki i każda przekroić na pół. Świeżego ogórka przekroić na pół i po usunięciu pestek pokroić w półplasterki.Z gałązki mięty pozostawić kilka listków do dekoracji, resztę drobno posiekać. W salaterce wymieszać odcedzony fenkuł,ogórek,pomarańczę i miętę. Obficie skropić dresingiem wcześniej przygotowanym z soku wyciśniętego z połówki pomarańcza startej skórki pomarańczowej i 2 łyżek oliwy z pestek winogron. Udekorować jajkami, listkami mięty i gałązkami kopru z fenkułu